De voordelen van dragen. Waarom zou je eigenlijk gaan dragen en wat zijn de voor- en misschien ook wel nadelen hiervan? Laten we eens kijken naar een stukje geschiedenis. In niet-Westerse cultuurgebieden wordt al eeuwenlang op allerlei verschillende manieren gedragen. We weten dit doordat er afbeeldingen zijn uit de tijd van de farao’s in Egypte.
Daarnaast is er uit het begin van de 14e eeuw een beroemde fresco van Giotto in de Arenakapel te Padua. Hierop zie je Maria die het kindje Jezus in een draagdoek meevoert, zittend op een ezel.

fresco Giotto - Maria en Jezus op ezel

Het Westen

In het Westen hebben we pas recent de voordelen van dragen ingezien. Medici wijzen er tegenwoordig op dat baby’s die regelmatig gedragen worden in een kinderdrager een tevredener indruk maken dan baby’s die in een kinderwagen worden vervoerd. Ze huilen minder, gedijen beter, slapen gemakkelijker en bovendien vergemakkelijkt het de borstvoeding. Het voortdurend bij elkaar in de buurt zijn van ouder en kind kan een gunstig effect hebben op hun relatie.

De dierenwereld

Ook in de dierenwereld wordt er gedragen. Veel soorten dieren dragen hun kroost gedurende kortere of langere tijd met zich mee. Het is iets wat in het oog springt bij bij het moederlijk gedrag van een groot aantal soorten zoogdieren. Waarom dragen zij hun pasgeborenen overal met zich mee? Uit onderzoek blijkt dat dit te maken heeft met de samenstelling van de melk. Zoogdieren met een laag proteïne-gehalte in hun melk voeden hun kinderen met korte tussenpozen voor een langdurige periode. Zoogdieren met een hoog proteïne-gehalte doen dit juist andersom.
Primaten, waar ook de mens toe behoort, hebben een laag proteïnegehalte in de moedermelk. Om die reden moeten hun jongen zeer regelmatig gevoed worden. De voeding duurt dan tussen de 10 en 30 minuten ongeveer. Om de jongen zo regelmatig te kunnen voeden, moeten ze meegenomen worden. Omdat een pasgeboren aap, mensaap, mens niet kan lopen, moet hij gedragen worden. Je ziet dat jonge apen zich vastgrijpen in de vacht van hun moeder. Als vijfde steunpunt gebruiken ze vaak de tepel. Bij mensen is dit natuurlijk niet haalbaar en daarom het gebruik van de kinderdrager.

Het sociale aspect

Naast bovenstaande voordelen van dragen speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol bij het dragen van kinderen. Een kind leert van zijn ouders. In de nabijheid van (een van de) ouders leert hij zijn omgeving kennen. Ook de geur, stem en de warme van de ouder werkend rustgevend. Het scheiden van de moeder/ouder en zuigeling is nadelig voor de ontwikkeling van het kind. Dat bleek in de 12e eeuw al toen Frederik 11, koning van Duitsland, koning van Sicilië en keizer van het Heilige Roomse Rijk een experiment liet uitvoeren. Zijn kroniekschrijver Salimbene deed als volgt verslag: ‘…hij wilde te weten komen welke taal en op welke manier kinderen zouden spreken, wanneer zij opgroeiden zonder ooit iemand te hebben horen spreken. Hij gaf daarom een aantal pleegmoeders en minnen de opdracht om de kinderen die zij onder hun hoede hadden alleen maar te voeden, baden en te verschonen zonder ooit een woord tegen hun te brabbelen of te praten. Hij kwam nooit achter zijn antwoord, omdat de kinderen allemaal stierven. Zonder liefdevol te worden toegesproken en zonder dat hun pleegmoeders hen knuffelden en toelachten konden zij niet in leven blijven.

Lichamelijk contact

Inmiddels is het algemeen bekend dat kleine kinderen negatieve gevolgen ondervinden wanneer zij zonder lichamelijk contact en genegenheid opgroeien. Na onderzoek in verschillende kindertehuizen kwam de Amerikaanse wetenschapper A. Spitz tot de conclusie dat bij kleine kinderen die hun tijd grotendeels alleen doorbrengen en weinig aandacht van de verzorgers krijgen, en grote achterstand in de ontwikkeling ontstaat. Ze vertonen rusteloos, in zichzelf gekeerd gedrag. Ze leren niet zelfstandig eten en worden niet zindelijk.
Daarnaast is er ook een onderzoek gedaan naar hoe belangrijk beweging is. Dit was een onderzoek gedaan aan de universiteit van Louisiana (Verenigde Staten). Men liet twee moederloze aapjes opgroeien. Eén in een hok  met een schommelende namaakmoeder die niet kon bewegen en één met een namaakmoeder die niet kon bewegen. Na tien maanden vertoonde het aapje met de beweegbare moeder normaal gedrag, het andere aapje was daarentegen schuw en angstig.
Volgens kinderartsen in Montreal heeft het dragen van het kind op het lichaam een gunstige uitwerking op het huilgedrag van de baby. In hun onderzoek werden twee groepen moeders met kinderen tussen de vier en twaalf weken vergeleken en paar weken later bleek dat de kinderen die  meer gedragen werden minder huilden. Kinderen die veel gedragen worden, zo menen deskundigen, maken over het algemeen een tevreden indruk. Ze vertonen een grote alertheid en hebben veel belangstelling voor hun omgeving. Wanneer ze niet slapen nemen de omgeving waarin de moeder haar werkzaamheden uitvoert in zich op. Hun zintuigen worden gestimuleerd omdat ze volop de gelegenheid hebben om te kijken, te voelen, te ruiken, te horen en te proeven.

Bron: I.C. van Hout, Lieve Lasten – Hoe kinderen gedragen worden, over draagdoeken en andere babydragers

Zoekwoorden: voordelen van dragen, onderzoek naar dragen, gevolgen van dragen, contact, beweging

2 Comments

 1. Alison Collins 15 juni 2021 at 17:26 - Reply

  I don’t even know
  how I ended up here, but I believed this submit used to be good.

  I do not know who you’re but certainly you are
  going to a well-known blogger in the event you aren’t already.

  Cheers!

 2. spokeo 19 december 2021 at 21:35 - Reply

  Hi I am so thrilled I found your weblog, I really found you
  by error, while I was searching on Bing for
  something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb
  job.

Leave A Comment