Algemene informatie

Algemene informatie over dragen.

Wat leuk dat je je kindje wilt gaan dragen!
De afgelopen jaren is de draagwereld enorm gegroeid en wordt het dragen steeds bekender en normaler. Uiteraard zijn er ook nog steeds genoeg ouders die niet van het bestaan van dragen afweten of wie het niks lijkt. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je bedenkt dat je in een winkel kinderwagens in overvloed hebt om te testen en uit te proberen, terwijl als er een of twee draagdoeken/draagzakken in de winkel liggen dit al veel is. Daarnaast weten de meeste verkopers je ook niet te vertellen hoe je die draagzak of draagdoek op een goede manier moet gebruiken.

Waarom is het fijn om te dragen?

Ten eerste is het natuurlijk hartstikke gezellig om te dragen en daarnaast is het een zeer fijne bijkomstigheid dat je je handen vrij hebt om ook nog eens wat in huis te kunnen doen of lekker op het strand te kunnen lopen zonder een kinderwagen in dat mulle zand vooruit te moeten duwen.
Naast deze dingen zitten er ook wat andere voordelen aan dragen. Door huid-op-huid contact, iets wat je hebt tijdens dragen, komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Oxytocine zorgt ervoor dat je stressniveau laag is en voorkomt de aanmaak van cortisol (stresshormoon). Dit hormoon (oxytocine) kan ook nog eens bevorderend werken tijdens de lactatieperiode. Tijdens de lactatieperiode wordt dit hormoon al aangemaakt, maar door extra huid-op-huid contact kun je de aanmaak ook nog eens bevorderen. Ook als je geen borstvoeding geeft is de aanmaak van oxytocine zeer nuttig. Het bevordert namelijk de binding tussen jou en je kindje en bezorgt jullie beide een geluksgevoel.

Wie kunnen er dragen?

Dragen is geschikt voor iedereen. Meestal zijn het de ouders/verzorgers die dit doen, maar er zijn bijvoorbeeld ook zeker opa’s/oma’s en kinderdagverblijven/gastouders die ervoor open staan om jouw kindje te dragen. Niet iedere ouder vindt dit een prettig idee, maar voor sommigen is dit zeker een oplossing. Het kan net even zorgen dat je kindje rustiger de dag door komt en wat slaap pakt terwijl papa en mama niet in de buurt (kunnen) zijn.

Dragen in bijzondere situaties

Ook in bijzondere situaties kunnen kindjes gedragen worden. Je kunt dan denken aan een kindje dat prematuur of dysmatuur geboren is, een ouder of een kindje met een beperking of bijvoorbeeld een kindje met heupproblemen. In al dit soort situaties wordt dringend aangeraden om in overleg met een arts en een draag(doek)consulent je kindje te gaan dragen. Dit soort situaties vereisen dat er nog meer en beter gelet wordt op de manier van knopen en dragen, omdat er een speciale behoefte is waaraan je wilt voldoen.
Wanneer een draag(doek)consulent denkt dat zij hier niet alleen uit komt mag je er van uitgaan dat zij altijd contact heeft met andere draag(doek)consulenten om hierover te sparren. In sommige situaties kan het voorkomen dat men besluit dat een andere consulent (met meer specifieke ervaring) mee komt kijken tijdens het consult. In dit geval zal dat uiteraard altijd aangegeven worden en hier toestemming voor gevraagd worden.

Hoe kies ik nou de juiste draagdoek?

Er bestaan veel verschillende soorten draagdoeken. Je hebt ze van 100% katoen, maar ook mixen met wol, zijde, linnen, hennep, kasjmier en zo nog veel meer. Waar jij voor kiest is heel persoonlijk. Het beste wat wij je kunnen aanraden is om een doek te kiezen die jij mooi vindt en die binnen jouw budget past. Een duurdere doek is niet persé een betere doek om mee te dragen. Wel raden we je aan om een draagdoek te kopen van een bekend draagmerk en deze niet zelf te maken. Dit kan wel, maar hier zitten veel haken en ogen aan. Daarnaast zul je duurder uit zijn dan een goedkoop merk draagdoek die in grote oplages geproduceerd wordt.
Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een draagdoek is het fijn om hier goed mee te leren knopen. Dit kan uiteraard met een filmpje via YouTube, maar hier krijg je dan niet de aandacht en de persoonlijke tips die je binnen een consult wel krijgt. Daarnaast leer je in een draagconsult eerst knopen met speciale verzwaarde draagpoppen die jouw kindje nabootsen. De ervaring leert dat het erg prettig is om dit niet direct met je eigen kindje te oefenen, maar dit pas te doen op het moment dat je de knoop onder de knie hebt.
De diverse draagconsulten die aangeboden worden kun je hier vinden; https://www.draaggrietje.nl/shop/draagconsulten-en-workshops/draagconsult. Wanneer je het gevoel hebt dat de draagconsulten zoals ze hier staan niet aansluiten bij jou vraag schroom dan niet om contact op te nemen. We kijken dan samen naar de mogelijkheid een draagconsult in te plannen dat volledig aansluit bij jouw behoefte.

Hoe kies ik nou de juiste draagzak?

Het kiezen van een draagzak is erg persoonlijk. Dit komt omdat de pasvorm van elke draagzak weer anders is. Wij raden je dus aan om, voordat je een draagzak koopt, diverse draagzakken uit te proberen en te voelen.
Qua draagzakken bestaan er ook weer veel verschillende soorten. Je hebt volledige kliksystemen (full buckle), kliksystemen gecombineerd met knopen (half buckle) en volledige knoopsystemen (mei-tai). Elke draagzak heeft zijn eigen voordelen en ook binnen deze drie categorieën zijn er weer verschillende soorten en maten.
Verder komt er bij een draagzak nog kijken dat deze geschikt is voor een aantal specifieke broekmaten. Je kunt een kindje wat broekmaat 62 draagt niet in een draagzak stoppen die geschikt is vanaf broekmaat 86. Je kindje komt dan te gespreid en niet goed ondersteund in de draagzak te zitten.
Wil je graag eens verschillende draagzakken uitproberen voordat je wat aanschaft? Hier kun je eens een kijkje nemen bij de draagzakken die wij in bezit hebben en wat de kosten zijn voor een consult: https://www.draaggrietje.nl/product-categorie/draagconsulten-en-workshops/draagconsult/

Nog meer informatie lezen omtrent dragen?

Via de volgende link kun je nog meer informatie vinden over dragen: https://www.draaggrietje.nl/blog/

Geef een reactie